Investigating "lag" Issues

Archive of discussions that have went stale. Lots o' dust over here!
User avatar
Nyeriah

Investigating "lag" Issues

#1 » Post by Nyeriah » 05 Aug 2016 16:10

We've received several "lag" reports from our TrueWoW players the past weeks, so it's better to investigate whether it's related to the server or to the user's providers.

To that, there are two steps that we can take to check it. Firstly, trace the connection to the server (windows tracert or the sorts of it) and secondly, do .server info in-game and check the "update diff" value.

Any update diff values lower than 100 indicate that the server is not lagging due to hardware lag. In other words, it's network lag, that a restart will not solve.

If we can pinpoint where the issue is, hopefully we'll be able to address it if possible or at least lesser the bothersome demands for restarts that have became an habit.

Regards.

User avatar
Eronox
Honorary Member
Posts: 2327
Joined: 24 Apr 2016 11:03
Location: in ICC & Healing
Contact:

Re: Investigating "lag" Issues

#2 » Post by Eronox » 05 Aug 2016 16:28

Not sure if this would relate, but I never had these "lag" issues. Instead, I've had more like of random disconnects who leads me to be stuck on reconnecting even after restarting WoW. My solution to it would be to renable the Wifi connection of mine. I only have this issue with the TrueWoW server and I'm pretty active over more communities than this one :)
.

There's things that never will be right I know, and things need changin' everywhere you go.
But 'til we start to make a move to make a few things right,
You'll never see me wear a suit of white.

- J.R Cash


User avatar
wari
Posts: 55
Joined: 11 May 2016 18:17

Re: Investigating "lag" Issues

#3 » Post by wari » 13 Aug 2016 04:01

I confirm, the game became non-playable for me. >:(

User avatar
Nyeriah

Re: Investigating "lag" Issues

#4 » Post by Nyeriah » 13 Aug 2016 04:23

wari wrote:I confirm, the game became non-playable for me. >:(
Can you do the tests recommended and tell us the results?

User avatar
doom2099
Posts: 16
Joined: 24 Apr 2016 17:16

Re: Investigating "lag" Issues

#5 » Post by doom2099 » 08 Sep 2016 06:13

Now seeing this thread. I posted in another section and I have been plagued with massive lag and latency.. here's my tracert report


Tracing route to login.truewow.org [178.33.234.49]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms homeportal [192.168.1.254]
2 30 ms 22 ms 19 ms 172-5-96-1.lightspeed.snantx.sbcglobal.net [172.5.96.1]
3 20 ms 20 ms 20 ms 99.71.0.70
4 20 ms 20 ms * 75.28.192.162
5 21 ms 23 ms 23 ms 12.83.39.9
6 32 ms 31 ms 32 ms gar26.dlstx.ip.att.net [12.123.16.109]
7 3106 ms * 2412 ms 4.68.62.229
8 * * * Request timed out.
9 * 156 ms 120 ms be100-155.nwk-5-a9.nj.us [198.27.73.29]
10 154 ms 160 ms 168 ms be100-1298.ldn-5-a9.uk.eu [192.99.146.132]
11 154 ms 151 ms 164 ms be11-1188.rbx-g2-a9.fr.eu [91.121.128.88]
12 153 ms 152 ms 152 ms vl20.rbx-g2-a75.fr.eu [188.165.9.95]
13 158 ms 158 ms 315 ms po7.vss-7b-6k.routers.ovh.net [91.121.128.121]
14 150 ms 149 ms 151 ms ns232101.ovh.net [178.33.234.49]

Trace complete.


Ingame .server info shows Update time diff: 39

I'm stumped

User avatar
iceshock
Posts: 157
Joined: 09 May 2014 15:37

Re: Investigating "lag" Issues

#6 » Post by iceshock » 10 Sep 2016 16:13

This lag issue is back, and it's again after server has been up for 5+ days with no restart, things feel sluggish like the global cooldown of spells is 1.5s not 1s, last night during raid's 5-6 people noticed things felt slower again.

Id recommend a restart as soon as able to to cure it.
Bangarang - Inquisition - Guild Leader

Guild Inquisition Website: http://the-inquisition.enjin.com/

Chars:
Spoiler:
Bangarang, Dumont, Shotzfired, Moto, Banearang, Iceshock, Crosshatch, Gopro, SMS, Hdmi, Shotzrfired.
Anybody with a name like me but not listed here ISN'T ME.

User avatar
Bloodshade
Posts: 137
Joined: 07 Aug 2014 23:19

Re: Investigating "lag" Issues

#7 » Post by Bloodshade » 10 Sep 2016 16:19

.server info - Update time diff changes from 20-80 to 500 every second for me.
- - -Wrathful chiken - - - - - Salty chiken - - -
ImageImageImageImage

User avatar
iceshock
Posts: 157
Joined: 09 May 2014 15:37

Re: Investigating "lag" Issues

#8 » Post by iceshock » 10 Sep 2016 16:25

good point, i just made a macro .server info and spammed it and got this:


Update time diff: 29.
Update time diff: 40.
Update time diff: 84.
Update time diff: 466.
Update time diff: 477.
Update time diff: 68.
Update time diff: 32.
Update time diff: 37.
Update time diff: 91.
Update time diff: 507.
Update time diff: 490.
Update time diff: 463.
Update time diff: 120.
Update time diff: 76.
Update time diff: 73.
Update time diff: 47.
Update time diff: 34.


these are the little lag's, i used a spell right when the update time diff was high, and this is the sluggish feeling when spells dont happen instantly, it's server lag, this only happens after the server hasn't been restarted for a few days.
Bangarang - Inquisition - Guild Leader

Guild Inquisition Website: http://the-inquisition.enjin.com/

Chars:
Spoiler:
Bangarang, Dumont, Shotzfired, Moto, Banearang, Iceshock, Crosshatch, Gopro, SMS, Hdmi, Shotzrfired.
Anybody with a name like me but not listed here ISN'T ME.

User avatar
mcheka
Posts: 646
Joined: 20 Dec 2013 16:26

Re: Investigating "lag" Issues

#9 » Post by mcheka » 10 Sep 2016 21:02

I'm observing the same issue as the two posters above, with update time diff spikes of up to 600. Until these issues are resolved, can there perhaps be an automatic scheduled restart every 3 days or so at a dead hour (if it's not a host issue).
Aurelian the Immortal
<Massive Forearms>
Danuvius of Inquisition

User avatar
iceshock
Posts: 157
Joined: 09 May 2014 15:37

Re: Investigating "lag" Issues

#10 » Post by iceshock » 10 Sep 2016 23:45

Server uptime: 8 Day(s) 2 Hour(s) 1 Minute(s) 8 Second(s).
Update time diff: 714.


Quite unacceptable, i don't know what is simpler than restarting the server. People have been crying out for a server restart for the past 2 days, Raid's have been abandoned due to lag.

It's been said many times that 4+ days up time and lag happens.

We can't Raid properly due to lag, We can't PVP due to lag, Or not competitively at least.

Please Push this button:

Image

Because with this lag, everybody's time is just getting wasted, if we had known lag was going to be so bad, we would have canceled todays 25hc, luckily we cleared 11/12 bosses, but it took twice as long as when there is no lag, WIping on oozes due to them not being slowed because of lag, Even though they had the slowing debuff etc visually, it was slowed but still moving at full speed.. thats how bad the lag is.
Bangarang - Inquisition - Guild Leader

Guild Inquisition Website: http://the-inquisition.enjin.com/

Chars:
Spoiler:
Bangarang, Dumont, Shotzfired, Moto, Banearang, Iceshock, Crosshatch, Gopro, SMS, Hdmi, Shotzrfired.
Anybody with a name like me but not listed here ISN'T ME.

User avatar
iceshock
Posts: 157
Joined: 09 May 2014 15:37

Re: Investigating "lag" Issues

#11 » Post by iceshock » 11 Sep 2016 05:30

Thank you for restarting the server, As said above it should be scheduled more often 3-4 days, so 3.5 would be kinda perfect.. but for now

Image
Bangarang - Inquisition - Guild Leader

Guild Inquisition Website: http://the-inquisition.enjin.com/

Chars:
Spoiler:
Bangarang, Dumont, Shotzfired, Moto, Banearang, Iceshock, Crosshatch, Gopro, SMS, Hdmi, Shotzrfired.
Anybody with a name like me but not listed here ISN'T ME.

User avatar
Floss
Posts: 459
Joined: 25 Jan 2014 20:46

Re: Investigating "lag" Issues

#12 » Post by Floss » 11 Sep 2016 16:05

Fixed now . Thanks! ^_^

User avatar
Bloodshade
Posts: 137
Joined: 07 Aug 2014 23:19

Re: Investigating "lag" Issues

#13 » Post by Bloodshade » 13 Sep 2016 13:39

It seems that when the server is up for more than 1-2 days I start getting Update time diff values of 50 and then 300-400 again. Can we make some daily server restart at like 4AM or something?
- - -Wrathful chiken - - - - - Salty chiken - - -
ImageImageImageImage

User avatar
mcheka
Posts: 646
Joined: 20 Dec 2013 16:26

Re: Investigating "lag" Issues

#14 » Post by mcheka » 13 Sep 2016 20:06

It's already back. This lag makes the harder PvE fights in the game nearly impossible. I imagine this is even more awful in PvP.
Aurelian the Immortal
<Massive Forearms>
Danuvius of Inquisition

User avatar
iceshock
Posts: 157
Joined: 09 May 2014 15:37

Re: Investigating "lag" Issues

#15 » Post by iceshock » 13 Sep 2016 20:07

^^

It's just taken a hour to get a raid group together for LK25HC, and we can't even do it due to lag, please restart server ASAP
Bangarang - Inquisition - Guild Leader

Guild Inquisition Website: http://the-inquisition.enjin.com/

Chars:
Spoiler:
Bangarang, Dumont, Shotzfired, Moto, Banearang, Iceshock, Crosshatch, Gopro, SMS, Hdmi, Shotzrfired.
Anybody with a name like me but not listed here ISN'T ME.

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests